Suomalaisten suhtautuminen alkoholiin on helposti kaksijakoinen: joko pienikin alkoholilainsäädännön kevennys johtaa kansanterveydelliseen katastrofiin tai kaikki alkoholilainsäädäntö on järjetöntä holhousta. Kumpikin on väärin.
Alkoholin käyttö tuottaa ulkoishaittoja eli haittoja muille kuin käyttäjälle itselleen, ja siksi esimerkiksi korkea alkoholivero on perusteltu. Alkoholin käyttö lisää esimerkiksi onnettomuuksia ja väkivaltaa, joiden kärsijäksi voi joutua täysin sivullinen. Pahimpana alkoholin ulkoishaittana pidän kuitenkin särkynyttä lapsuutta, jolla voi olla hyvin pitkät inhimilliset ja taloudelliset jäljet. Päihdeongelmista ja rikoskierteestä kärsivillä nuorilla on useimmiten taustallaan päihteidenhuuruinen koti. Yhden vapaus juoda ei voi mennä ohi hänen lastensa vapaudesta turvalliseen lapsuuteen.
Siinä missä yleensä ruokavalion tuomia terveysriskejä seulotaan terveydenhuollossa kattavasti esimerkiksi kolesterolitesteillä, alkoholin riskikäyttöön puuttumista arastellaan, turhaan. Valtaosalle meistä alkoholi on yksi osa ruokavaliota. Suomessa on kuitenkin THL:n arvion mukaan noin 300 000 alkoholin riskikäyttäjää, jotka eivät tiedä olevansa riskikäyttäjiä. Olisi kaikkien etu, jos terveydenhuollossa kartoitettaisiin huolellisemmin alkoholin riskikäyttöä, jotta ihmiset saisivat siitä tiedon ajoissa. Tämä onnistuu PEth-testillä, joka voitaisiin ottaa kolesteroli- ja sokeritestien rinnalle osaksi normaalia terveyskartoitusta.
Alkoholipolitiikan vapauttamista voidaan jatkaa samalla kun haitat vähenevät edelleen. Mutta se vaatii nykyistä avoimemman suhtautumisen alkoholiin, jossa alkoholi ei ole tabu vaan normaali osa suomalaisten elämää. Alkoholin tuomia riskejä pitää tunnistaa ajoissa, kuten niitä tunnistetaan esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeissa ja näin vähennetään haittoja ennakoivasti.
Vuoden 2024 alusta alkaen yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien on pitänyt rekisteröityä Soteri-rekisteriin. Esimerkiksi ammatinharjoittajana toimiva fysioterapeutti ei ole voinut aloittaa toimintaansa ennen kuin Soteri-rekisteristä on tullut siihen lupa. Luvan saamisessa on mennyt jopa puoli vuotta. Näin Suomessa on keksitty taas uusi tapa kiusata pienyrittäjiä byrokratialla.
Monelta ammattilaisella lupia vaaditaan useita. Sen lisäksi, että on saanut Valviralta hyväksynnän toimia esimerkiksi psykoterapeuttina, tarvitsee erikseen Soteri-rekisteristä luvan tehdä sitä yrittäjänä.
Hallitus tarttui Soteri-rekisterin ruuhkaan ja sääti tilapäisen lain, jonka puitteissa sote-alan ammatinharjoittajat voivat aloittaa toimintansa välittömästi jätettyään hakemuksen virastolle. Tämä käytäntö pitäisi ottaa pysyväksi toimintatavaksi. Turha ja päällekkäinen byrokratia on silkkaa yrittäjien kiusaamista. Jos sote-ammattilaisella on vaadittava tutkinto ja valviran myöntämä oikeus harjoittaa ammattiaan, on turhaa vaatia vielä lisälupa Soteri-rekisteristä. Tarvittava valvonta voidaan tehdä jälkikäteisvalvontana.
Vaikka Soteri-rekisteristä päätetään valtion tasolla, se vaikuttaa hyvinvointialueiden toimintaan. Soteri-rekisterin ruuhka on vähentänyt tarjolla olevia palveluntarjoajia myös hyvinvointialueille.
Soteri-rekisteri voi auttaa yrittäjiä, jos se toimii yhtenäisenä tietolähteenä sote-alan toimijoista. Sen avulla voidaan koota listoja palveluntarjoajista esimerkiksi hyvinvointialueille tai yksityishenkilöille. Uutta estettä tai hidastetta yritystoiminnan aloittamiseen siitä ei kuitenkaan saa tehdä.
Espoo on suunniteltu autoille, vaikka se pitäisi suunnitella lapsille. Kun kaupunki on sellainen, että lapset voivat liikkua siellä turvallisesti, siellä voivat liikkua kaikki muutkin.
Suomalaisten tärkein liikuntamuoto on kävely. Myös lasten tärkein liikkumisympäristö ovat kevyenliikenteenväylät. Kun suomalaisista 11–15-vuotiaista lapsista 72 % liikkuu kevyenliikenteenväylillä ja 66 % omalla tai kaverin pihalla, vain 37 % lapsista liikkuu vähintään kerran viikossa sisähallissa.
Espoolaisten liikunnan tukemisessa pitääkin lähteä aivan perusasioista. Kävelyteiden ja jalkakäytävien hyvä kunnossapito mahdollistaa liikkumisen säästä ja vuodenajasta riippumatta. Koulumatkojen on oltava niin turvallisia, että pieniäkään koululaisia ei tarvitse kuljettaa kouluun autolla. Lähiliikuntapaikat, kuten leikkipuistot ja pallokentät edistävät vapaata peliä ja leikkiä.
Espoossa liikennettä suunnitellaan kuitenkin ensin autoille ja vasta sitten katsotaan mihin kevyenliikenteenväylät saisi puristettua. Tästä on videolla esimerkkejä Keilaniemien-Tapiolan-Otaniemen kehittyvältä alueelta.
Kamppailu demokratian, turvallisuuden, hyvinvointivaltion ja ympäristön eteen vaatii nyt työtä. Suomalaiset ovat vähentäneet viime vuosikymmeninä työtuntejaan niin palkkatöissä, kotitöissä kuin vapaaehtoistöissäkin. Siihen ei enää ole varaa.
Demokratian eteen on tehtävä töitä tosissaan. Liberaali demokratia ei voi hyvin. Mutta demokratia on aiemminkin vaatinut kansalaisiltaan paljon. Demokratiassa moniäänisyyttä ei saa vaientaa, vaan sitä täytyy kestää ja tuoda omaa ääntään esiin niin kuuluvasti, että se peittää alleen kaaosta lietsovaa hälyä. Siksi nyt on aika lähteä ehdolle vaaleissa, aika tukea ehdokkaita, aika kamppailla omien arvojen puolesta.
Turvallisuus vaatii meiltä yhä enemmän työtä. Yhteisiä rahoja on käytettävä aiempaa enemmän maanpuolustukseen. Kiireisintä on tukea Ukrainaa, mutta myös oman rajan turvaamiseen on löydettävä enemmän resursseja. Veroja nostamalla ei pitkälle pääse näin ankaran verotuksen maassa, vaan jälleen on tehtävä töitä enemmän ja paremmin, jotta Suomen ja koko Euroopan demokratiat eivät taivu imperialististen suurten maiden edessä.
Töitä on tehtävä myös hyvinvointivaltion eteen. Nykyisellä ponnistelun ja osaamisen tasolla ei voi suomalaista hyvinvointivaltiota rahoittaa. Valtion vähemmän tärkeitä menoja täytyy yhä karsia, mutta se ei riitä. Yhä kasvavat välttämättömät menot terveydenhuoltoon ja hoivaan voidaan kattaa vain, jos teemme enemmän tai paremmin ja molemmat vaihtoehdot vaativat työtä. Hyvinvointivaltiolla ei ole muuta rahoituksen lähdettä kuin kansalaistensa ponnistelu arvon tuottamiseksi.
Ympäristöongelmien ratkaisu vaatii pitkäjänteistä työtä. Suomen vesistöjen tila on monin paikoin huono. Suomen luontoa eivät suojele muut kuin suomalaiset ja paikallisesti jopa yksittäiset ihmiset voivat kääntää luonnon tilan esimerkiksi purkamalla vesistöjä kuormittavia ojituksia. Globaalit ilmastopäästöt jatkavat kasvuaan. Vaikka Suomen päästöt eivät globaalia kriisiä ratkaise, suomalaiset innovaatiot voivat siinä hyvinkin auttaa. Uusia innovaatiota syntyy vain työllä ja yrittämisellä.
Kun autoritääriset voimat jyräävät ympärillä, väestö ikääntyy ja ympäristöä on hyödynnetty kestämättömästi vuosikymmeniä, leppoistamiseen ei ole enää varaa. Työtä on tehtävä sekä enemmän että paremmin, eikä sitä voi ulkoistaa valtiolle, kasvutyöryhmille tai esimerkiksi ahkerille kiinalaisille. Jokaisen on omalla työllään, yrittämisellään, uutta oppien ja kehittäen luotava kasvua ja innovaatioita, joilla turvataan sekä demokratia, hyvinvointivaltio että ympäristö.
Liberaalipuolue on ainoa puolue, joka ajaa laajamittaista tarpeettomien valtion menojen karsintaa, arvoliberalismia ja markkinatalouden edistämistä kaikessa, myös päästöjen vähentämisessä.
Äänestämällä liberaalipuoluetta saat mitä tilaat. Liberaalipuolue on kokonaisuudessaan sekä markkinatalouspuolue että arvoliberaali puolue. Vastaavaa pakettia ei mitään toista puoluetta äänestämällä ole tarjolla, koska oma ääni voi vetää eduskuntaan puolueen toisen laidan edustajan.
Liberaalipuoluetta tarvitaan eduskuntaan kirittämään muita puolueita valtion menojen karsimisessa. Liberaalipuolue on ainoa puolue, joka tasapainottaa julkisen talouden ilman että koulutuksesta ja terveydenhuollosta leikataan. Liberaalipuolue onnistuu siinä, koska se ajaa johdonmukaisesti leikkaamista kaikesta vähemmän tärkeästä ja jopa haitallisesta, josta muissa puolueissa tykätään, kuten yritysten ja järjestöjen tuista.
Liberaalipuolue on ainoa markkinatalouspuolue. Liberaali markkinatalous on aitoa markkinataloutta, koska liberaalit ajavat voimakkaasti haittojen hinnoittelua, kuten päästökauppaa sekä yritystukien rajua karsimista. Liberaalien reseptillä on mahdollista saavuttaa kestävä talouskasvu, koska aito markkinatalous hoitaa valtiovetoista taloutta paremmin niukkojen resurssien kohdentumisen samalla huolehtien, että saastuttaja maksaa.
Liberaalipuolue muuttaa koko puoluekenttää arvoliberaalimmaksi. Ilman liberaalia kilpailijaa oikeisto luisuu kohti konservatismia, sillä kilpailu konservatiivisista oikeistoäänestäjistä on kovaa.
Lopulta
Emme ennakolta voi olla varmoja, minkälainen hallitus vaalien jälkeen muodostetaan riippumatta siitä, mikä puolue selviää ykköseksi. Siksi on tärkeää, että eduskunnassa on edustettuna puolue, joka kaikissa tilanteissa valvoo kuluttajan etua, sillä siitä markkinataloudessa on kyse: annetaan kansalaisille itselleen mahdollisimman laaja valta päättää omista rahoistaan ja elämästään ja annetaan yritysten kilpailla vapaasti markkinoilla laadulla ja hinnoilla.
Luopuminen fossiilisten polttoaineiden käytöstä auttaa Suomea irtautumaan riippuvuudesta epädemokraattisista maista. Samalla se lisää omavaraisuutta ja vahvistaa ulkomaankaupan tasetta. Vihreä siirtymä on paitsi välttämätöntä ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta, myös hyvää ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikkaa.
Suomen energiakaupan tase oli viime vuonna 10 miljardia euroa alijäämäinen. Toimme öljyä ensin Venäjältä ja loppuvuonna Norjasta. Onnistuimme luopumaan loppuvuodesta öljyn tuonnista Venäjältä, mutta se ei ole koko totuus. Venäjä vain vei öljynsä muualle ja kykeni siten rahoittamaan käymäänsä brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa. Olemme yhä välillisesti riippuvaisia Venäjän ja muiden autoritääristen maiden öljystä, sillä Norjassa ja Yhdysvalloissa tuotettu öljy ei riitä kaikille. Venäjä ja OPEC-maat (suuret öljyntuottajamaat) voivat yhä esimerkiksi tuotantorajoituksilla nostaa öljyn hinnan pilviin ja laittaa meidät maksamaan. Venäjän ohella myös suuri osa OPEC-maista on autoritäärisesti johdettuja maita, joissa ihmisoikeudet ja demokratia eivät toteudu.
Energiariippuvuus autoritääristä maista on riski Suomen taloudelle ja turvallisuudelle. Yhteiskunnan sähköistyminen kasvattaa energiaomavaraisuuttamme, ja samalla voimme käyttää arvokkaat viennillä kerätyt eurot joidenkin muiden asioiden kuin fossiilisten polttoaineiden tuontiin. Kun sähköistyminen on lisäksi lähes maailmanlaajuinen pyrkimys, Suomen vientisektori voi hyötyä lisääntyvästä sähköistymiseen liittyvästä investointikysynnästä maailmalla. Tarve vihreää siirtymää edistävälle teknologialle on maailmalla pienen talouden näkökulmasta lähes rajaton.
Sähköistyneessä Suomessa vientituloja ei käytetä enää entisissä määrin diktaattorien tukemiseen, eivätkä fossiilisia polttoainetta tuottavat maat voi enää käyttää energiaa aseenaan meitä vastaan painostaakseen meitä tahtoonsa. Vihreä siirtymä on siis myös kestävää ulkopolitiikkaa, sillä se vie vipua ei-demokraattisilta mailta kansainvälisessä vaikuttamisessa.
Yritystuet heikentävät markkinoiden toimintaa vääristämällä kilpailua. Siksi niistä kannattaisi enimmäkseen hankkiutua eroon täysin. Ensimmäinen miljardi on syytä karsia viipymättä.
Ainoan poikkeuksen yritystukien joukossa muodostavat tuet tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (tki), sillä uuden kehittämisestä valuu hyötyjä muulle yhteiskunnalle. Suomessa yritystukia maksetaan vuosittain noin neljä miljardia, joista vain murto-osa on tukia tki-toimintaan. Tästä syystä leikattavaa löytyykin eniten juuri yritystuista.
Koronapandemiaa edeltävänä aikana Suomessa maksettiin yritystukia vuosittain noin neljä miljardia euroa. Suoria tukia maksettiin reilu miljardi ja verotukia noin kolme miljardia euroa. Suurimmat tuensaajat ovat olleet metsä-, kemian ja metalliteollisuuden suuryrityksiä ja yritystuet ovat valtaosin vanhaa säilyttäviä.
Esimerkiksi energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistuella (150 miljoonaa euroa) korvataan päästökaupasta sähkön hintaan aiheutuvia välillisiä kustannuksia tietyille toimialoille. Energiatuki (364 miljoonaa euroa) taas on investointituki. Kannattaviin investointeihin ei kuitenkaan tukia tarvita ja päästöjä vähentävistä investoinneista voidaan tehdä kannattavampia haittaverotuksella. Energiaverotuki (90 miljoonaa euroa) taas ei tutkitusti paranna yrityksen kilpailukykyä mutta heikentää energiatehokuutta. Suurin verotuki on osalle yrityksistä alennettu sähköverokanta (850 miljoonaa euroa). Kansainvälisissä tutkimuksissa sähköveron huojennuksella ei ole havaittu olevan kilpailukykyä tukevia vaikutuksia, mutta ne heikentävät yritysten energiatehokkuutta. Päästöjä lisäävät tuet, kuten turpeen (150 miljoonaa euroa) ja dieselin (nettona 340 miljoonaa euroa) alemmat verokannat on poistettava, jotta päästövähennyksiin päästään. Vain noin kymmenesosa yritystuista on uudistavia tukia tki-toimintaan.
Yritystuet estävät talouden uudistumista
Julkisella rahalla ei kannata ylläpitää toimintaa, joka on markkinaehtoisesti kannattamatonta. Niin sanottu luova tuho, jossa kannattamattomat yritykset kaatuvat ja uusia syntyy tilalle, on tärkeä talouden tuottavuutta ajava voima. Kun työntekijät siirtyvät kannattamattomista yrityksistä nopeasti kasvaviin ja kannattaviin yrityksiin, siitä hyötyvät itse työntekijät parempina palkkoina sekä yhteiskunta talouskasvun ja verotulojen muodossa. Ja kun juuri tuottavuuskehitys on Suomessa ollut erittäin heikkoa viimeiset 15 vuotta ja työvoiman saatavuusongelmat ovat levinneet laajalle, kannattamattomien yritysten tukeminen on taloudelle haitallista.
Tki-tuet sen sijaan voivat lisätä innovaatiotoimintaa ja kasvattaa talouden tuottavuutta. Suurin perustelu tki-tuille on kuitenkin innovaatiotoiminnasta syntyvät positiiviset ulkoisvaikutukset. Innovaatioita tehnyt yritys harvoin onnistuu pitämään koko hyötyä innovaatioista itsellään esimerkiksi patentein, vaan kilpailijat kopioivat nopeasti uudet innovaatiot ainakin osin. Tällöin yrityksen saama hyöty omasta innovaatiostaan voi jäädä selvästi pienemmäksi kuin innovaation hyöty koko yhteiskunnalle. Tki-tuet puhtaan teknologian kehittämiseen on tutkimuksissa todettu hyödyllisiksi päästöjen hinnoittelun rinnalle, mutta teknologian kehittyessä tuista on siirryttävä kohti pelkkää päästöjen hinnoittelua.
Mikään ehtymätön tulonlähde innovaatiotuet eivät kuitenkaan ole. Anteliaan tukipolitiikan ympäristössä yrityksillä voi olla kannustin saada jokin toiminta näyttämää tki-toiminnalta, vaikka se ei sitä ole. Myös tki-toimintojen parissa työskentelevän henkilöstön saatavuus voi olla hyvinkin rajallinen. Siinä tapauksessa tki-toimintaan suunnatut lisäpanostukset todennäköisesti nostavat tki-henkilöstön palkkoja, mutteivät välttämättä lisää innovaatioita.
Yliopistot varmistavat osaavan työvoiman saatavuuden
Parlamentaarinen yksimielisyys on löytynyt tki-menojen lisäämiseksi nykyisestä noin kolmesta prosentista neljään prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä. On kuitenkin välttämätöntä suunnata lisää julkisia menoja yliopistojen perusrahoitukseen, jotta tulevaisuudessakin osaavaa henkilöstöä tki-toimintoihin riittää. Tutkijat koulutetaan yliopistoissa. Suomen paikoilleen jämähtänyt koulutustaso on merkittävä tki-toimintojen kasvun este. Julkisesti on siis ensisijaista rahoittaa yliopistoja, sillä vasta osaavan työvoiman saatavuus varmistaa tki-tukien tuomat hyödyt.
Tärkeimmät julkisen vallan keinot edistää innovaatioita ja tuottavuuskasvua ovat epäsuoria ja hitaasti vaikuttavia . Näitä epäsuoria keinoja ovat panostukset perustutkimukseen ja koulutukseen, kilpailu- sekä työvoimapolitiikka ja pääomamarkkinoiden kehittäminen. Toimivat markkinat, osaava työvoima sekä kattava rahoitusjärjestelmä synnyttävät uusia ideoita ja nostavat tuottavuutta ilman valtion täsmäohjausta.
Seuraavalla vaalikaudella julkista taloutta pitää tasapainottaa menoja leikkaamalla. Yritystukia kannattaa leikata rankalla kädellä tki-tukia lukuun ottamatta, sillä se paitsi vähentää julkisia menoja, myös lisää markkinoiden toimivuutta. Lisäksi tulevaisuuden tuottavuutta parannetaan parhaiten kohdistamalla lisämenoja yliopistojen perusrahoitukseen ja koulutukseen kaikilla asteilla.
Liberaalissa Suomessa ihminen saa itse päättää nykyistä enemmän omista rahoistaan ja elämästään, yritykset kilpailevat armottomasti ja luova tuho nostaa tuottavuutta, lisää talouskasvua ja luo uutta hyvinvointia. Omaa mukavuudenhalua ei maksateta seuraavilla sukupolvilla julkisen velan tai ympäristövelan muodossa.
Julkisen sektorin tärkein tehtävä on ihmisten vapauden mahdollistaminen.
Se edellyttää ihmisten turvallisuudesta huolehtimista, mutta myös luotettavaa oikeusjärjestelmää ja edellytyksiä toteuttaa vapauksiaan yhteiskunnassa. Siksi julkisen vallan tehtävänä on huolehtia myös mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisesta laadukkaan koulutuksen, kattavan terveydenhuollon ja riittävän mutta kannustavan sosiaaliturvan muodossa. Ilman taloudellisia, terveydellisiä ja sivistyksellisiä edellytyksiä lain suomista vapauksista ei paljon iloa ole.
Suomella on kaikki mahdollisuudet huolehtia näistä valtion perustehtävistä hyvin, kunhan meillä on rohkeutta luopua vanhojen ja tehottomien rakenteiden tekohengittämisestä.
On leikattava, jotta voi rakentaa uutta
Suomen julkisen talouden tasapainottaminen edellyttää leikkauksia, mutta oikein kohdennetut leikkaukset eivät ole heikennyksiä ihmisten asemaan, vaan parantavat talouden toimintaa.
Kun leikkaukset tehdään tuottavuutta lisäävästi, talous voi aiempaa paremmin. Sen ansiosta valtion ydintoiminnoista, kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta, perusturvasta, puolustusvoimilta tai oikeuslaitokselta ei tarvitse leikata euroakaan.
Suomi käyttää tuhottoman paljon rahaa tehottomiin yritys- ja aluetukiin. Niistä on haittaa sekä talouden uudistumiselle että työvoiman kohdentumiselle.
Kutistuvan työikäisen väestön maassa työvoimapula on työttömyyttä vakavampi ongelma. Siksi työvoimaa pitää vapauttaa kannattamattomista yrityksistä ja matalan tuottavuuden järjestötoiminnasta sekä hallinnosta parempiin yrityksiin ja tuottavampiin tehtäviin.
Työvoiman liikkuvuutta edistävät oikein kohdennetut leikkaukset valtion tehtäviin. Yritys- ja aluetukia leikkaamalla saadaan vauhditettua työvoiman siirtymistä kannattavampiin yrityksiin ja korkean tuottavuuden alueille.
Veikkauksen ympärille rakentunut miljardin euron edunsaajien hyväveliverkosto täytyy purkaa täysin ja järjestötoimintaa tukea ensisijaisesti ostamalla järjestöjen tuottamia palveluita.
Luova tuho tekee yrityksistä parempia
Ankara kilpailu, osaava työvoima ja oikeusvaltio ovat parasta yritystukea. Yritykset ovat erittäin kekseliäitä ja parantavat tekemistään, kun painetta siihen on.
Mutta luovan tuhon on annettava toimia. Uusien, paremmin tuottavien yritysten on korvattava vanhat. Vanhaa säilyttävät yritystuet sekä investointituet on lopetettava kokonaan, sillä ne vääristävät kilpailua.
Julkisen vallan tehtävänä on varmistaa kilpailullinen ympäristö, jolloin kaikilla yrityksillä on samat mahdollisuudet toimia. Julkisen sektorin pitää varmistaa, että osaavaa työvoimaa on saatavilla, perusinfrastruktuuri on kunnossa, verotus sekä sääntely ennakoitavaa ja sopimukset pitävät. Näin syntyy vahva yrityssektori, joka ei valtion tukiaisia kaipaa.
Kestävä veromurros muuttaa kulutusta
Liberaalissa Suomessa veroja kerätään vähemmän yhteensä, sillä valtion rooli on aiempaa pienempi. Kokonaisveroasteen alentamisen idea on antaa ihmisille itselleen enemmän valtaa omiin rahoihinsa.
Liberaalissa Suomessa valtio ei nykyisessä määrin rahoita järjestöjä, kulttuuria tai aikuisten harrastustoimintaa, mutta ihmisille jää enemmän rahaa käteen, jolloin he voivat ostaa niitä palveluita, joita itse haluavat. Tällöin hyvinvointi kasvaa, kun valtion tarjoaman vaihtoehdon sijaan ihmiset saavat itse päättää vapaa-ajan palveluistaan.
Olennaista on myös verotuksen rakennemuutos: kulutuksen ja haittojen verotus kiristyy, työn ja yrittämisen verotusta kevennetään.
Sitä, mitä haluamme enemmän, pitää verottaa vähemmän.
Liberaali luottaa siihen, että useimmat kansalaiset osaavat tehdä parhaiten itse itseään koskevia ratkaisuja ja käyttää rahojaan ilman, että valtio päättää ihmisten ja yritysten puolesta.
Liberaalissa Suomessa valtion tehtävät rajoittuvat ihmisten toimintaedellytysten turvaamiseen. Valtion tehtävänä on vapauttaa ihmiset toimimaan oman hyvinvointinsa eteen ja yritykset kilpailemaan parhaista tavoista tuottaa ihmisille heidän tarvitsemiaan tuotteita ja palveluita.
Tuudittauduimme omaan erinomaisuuteemme koulutuksen mallimaana, emmekä huomanneet, kun muut menivät ohi. Ilman lisärahaa ei koulutuksen alamäkeä käännetä. Siksi tulevan talouspolitiikan pitää tähdätä lähes kaikesta muusta säästämiseen, jotta koulutukseen voidaan lisätä menoja.
Peruskoulussa oppimistulokset ovat laskeneet jo pari vuosikymmentä ja oppimiserot lasten välillä kasvavat. Joka viides poika ei peruskoulusta valmistuessaan osaa lukea riittävän hyvin toimiakseen täysipainoisesti yhteiskunnan jäsenenä. Ero oppimistuloksissa maahanmuuttajataustaisten, mutta Suomessa syntyneiden lasten ja kantaväestön välillä on OECD-maiden suurin. Suomi myös käyttää Pohjoismaista vähiten rahaa oppilasta kohti perusopetukseen.
Ongelmat alkavat kuitenkin jo ennen koulua. Varhaiskasvatukseen osallistuu Suomessa selvästi pienempi osuus lapsista kuin muissa Pohjoismaissa. Varhaiskasvatuksen taas tiedetään edistävän lasten kognitiivisia ja kielellisiä taitoja. Suomessakin kotihoidontuen tason noston on havaittu heikentävän lasten kognitiivisia kykyjä ja laskevan oppimistuloksia.
Lisää madonlukuja on tarjolla korkeakoulutuksessa. Suomalaisten koulutustason nousu on päättynyt ja 1970-luvun lopulla syntyneet ovat jääneet koulutetuimmaksi ikäluokaksi. Työelämään siirtyvät ovat yhtä koulutettuja kuin sieltä eläkkeelle poistuvat.
Työelämässä pula korkeakoulutetuista on huutava. Peräti yhdeksän kymmenestä työvoimapulasta kärsivästä työpaikasta Suomessa oli korkeaa osaamista vaativissa ammateissa, kun keskimäärin OECD- maissa viisi työpaikkaa kymmenestä oli korkean osaamistason työpaikkoja. Tuottavimmat yritykset hyödyntävät erityisen paljon korkeasti koulutettua työvoimaa.
Kaiken kauhun huipentuma on surkea demografinen kehitys. Kun vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä syntyneet ikäluokat olivat noin 60 000 lasta, vuonna 2022 Suomessa syntyi enää alle 45 000 lasta. Kun viime vuosina syntyneet pienet ikäluokat tulevat työelämään, taakka yhteiskunnan toimintojen ja kasvavan vanhusväestön eläkkeiden ja palveluiden rahoittamisesta voi käydä mahdottomaksi kantaa.
Koulutuksen kunnianpalautus on tehtävä välittömästi.
Kotihoidontuki pitää poistaa, jotta yhä useampi vähistä lapsistamme on varhaiskasvatuksen piirissä. Lapsille on tarjottava kaksivuotinen esikoulu, jotta heillä on riittävät taidot koulun alkaessa. Kouluihin tarvitaan lisää aikuisia eritysesti alueilla, joissa on keskimääräistä heikomman sosioekonomisen aseman omaavia perheitä. Hyvinvointialueiden on tarjottava mielenterveyspalveluita kouluissa matalalla kynnyksellä.
Vielä noin kymmenen vuotta korkeakouluikään tulevat ikäluokat ovat kohtuullisen suuria. Heille on lisättävä koulutuspaikkoja yliopistoissa, jotta entistä suurempi osuus heistä pääsee nopeasti opintojen pariin. Matalan kynnyksen tukea opiskeluun on tarjottava nykyistä kattavammin.
On turha kuvitella tekevänsä tätä kaikkea ilman lisämenoja. Varhaiskasvatuksen opettajien ja lastenhoitajien palkkojen tulee määräytyä aiempaa markkinaehtoisemmin, eli noustava siellä missä pulaa tekijöistä on. Kouluissa, joissa lasten sosioekonominen tausta on keskimääräistä heikompi, henkilökuntaa on oltava aiempaa enemmän lasta kohti. Sekään ei välttämättä onnistu ilman palkkojen nousua. Korkeakoulupaikkojakaan ei voida lisätä ilman perusrahoituksen kasvattamista, joskin osa lisämenoista voidaan periä opiskelijoilta maltillisilla lukukausimaksuilla. Korkeakouluopinnot ovat yhä erinomainen investointi nuorelle ja opintoihin otettu laina voidaan antaa anteeksi, ellei nuori syytä tai toisesta pääse opintojen jälkeen työelämän syrjään kiinni.
Opetusministeri Li Anderson (vas.) on siis oikeassa: koulut tarvitsevat lisärahoitusta oppimistulosten laskun kääntämiseksi. Koulutukseen täytyy laittaa rahaa nyt, sillä hyödyt saadaan vasta vuosien päästä. 2030-luvulla Suomen vaikeudet jälleen lisääntyvät, kun työikäisen väestön supistuminen kiihtyy. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta yksikään lapsi tai nuori ei putoa yhteiskunnan kelkasta.